Inforum 2015 - The I&D Puzzle: new pieces to solve it

logo_inforum_2015

logo rvb small2In samenwerking met logo_kbr_2010

Georganiseerd met de steun van

ebsco logo 294LOGO_DelawareConsultinglogo_infor_2015logo_lm_2015

 

Programma

VOORMIDDAG

Moderator: Bart Vancoppenolle, Faculteitsbibliothecaris, Bibliotheek faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen UGent

ONTHAAL


INLEIDING EN VOORSTELLING VAN DE DAG

door Guy Delsaut, voorzitter van ABD-BVD,
Patrick Lefèvre, directeur-generaal van Koninklijke Bibliotheek van België (KBR),
en Marc Van den Bergh, coördinator Inforum 2015


EEN WEBSITE VOOR DE OPENBARE BIBLIOTHEEK: EXTRA CONTENT, MEER DIENSTVERLENING

door Laurence Delaye, Responsable de l’Espace public numérique de Jemappes, Bibliothèque principale Mons

In een informatiemaatschappij waar het Internet is uitgegroeid tot het belangrijkste medium, is het voor een openbare bibliotheek onmogelijk om afwezig te blijven. Velen gaven de voorkeur aan een pagina op de gemeentelijke website of hebben op zijn best een blog om hun publiek te informeren, maar de lezers zijn veeleisender. De bibliotheekwetgeving volgt dan ook deze evolutie. Welke content en diensten kan de openbare bibliotheek via een website aanbieden?

Download (FR)


APPROACHES TO DIGITAL PRESERVATION PLANNING AT THE BRITISH LIBRARY

door Michael Day, Digital Preservation Manager The British Library, London (UK)

The British Library is increasingly a digital library. Over the past few decades, the British Library has built up significant collections of digital content, accelerated in recent years by the extension of legal deposit provisions to non-print works in 2013. The Library has invested heavily in developing scalable infrastructures for the acquisition, storage and management of large amounts of digital content and has approved a digital preservation strategy that is focused on the embedding of digital sustainability as an organizational principle across the whole organisation. This presentation will focus on the development of the Library’s preservation planning activities, which are intended to help manage preservation risks and challenges across all digital collection content lifecycles.

Download (EN)


NETWERKMOMENT


INFORMATIEBEHEER BETREEDT EEN NIEUW TIJDPERK: WAT HET WILDE WEB MET ONS EN ONZE ORGANISATIES DOET

door Filip Callewaert, Verantwoordelijke Informatie- en Archiefbeheer, Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen

We kunnen er niet omheen kijken: de wereld en, als onderdeel daarvan, onze organisaties zijn in een informatie-revolutie terechtgekomen. Het “informatie-werk” verandert drastisch: informatieverwerkende systemen worden intelligent, meer en meer bedrijfsprocessen worden geautomatiseerd, en “social collaboration” is een vereiste geworden in ons dagelijkse kenniswerk. Informatie zal in bedrijven supernuttig en hyperkinetisch zijn, of zal niet zijn. In deze presentatie staan we stil bij deze (r)evolutie en haar “krachten”. Wat ons vooral interesseert is hoe we een passende visie op informatiebeheer kunnen definiëren, en welke radicaal andere informatiebeheerprocessen en -tools we zullen inzetten.

Download (NL)


VOORSTELLING VAN DE NIEUWE IN AANBOUW ABD-BVD WEBSITE

door Denis Renard, Webmaster, ABD-BVD


LUNCH


NAMIDDAG

Moderator: Jésica De Salvador, Information Officer, Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw, Brussel

UITREIKING ABD-BVD PRIJS

door Isabelle Somville-Cornet, juryvoorzitter ABD-BVD Prijs

Laureaat: Olivier Thirion (diplômé de l’ULB)

Titel van het ingediende eindwerk: Descriptions bibliographiques et points d’accès : quels défis posent les nouveaux modèles de données et les nouvelles normes aux bibliothèques francophones.

Download (FR)


HET OPSPOREN VAN INFORMATIE DOOR HET ZOEKEN OP BEELD

door Paul Nieuwenhuysen, Professor, Vrije Universiteit Brussel (VUB)

De lezing geeft een overzicht van een lopend onderzoek naar een methode voor het verkrijgen van informatie, waarbij we vertrekken van beelden die via het Internet toegankelijk zijn. In een relatief nieuwe methode om informatie op te sporen bestaat een query niet uit tekst maar uit een beeldbestand. De prestaties en het nut van twee zoeksystemen worden beoordeeld. Verschillende toepassingen worden geïllustreerd. Concluderend: het zoeken op beeld via het Internet is een opkomende, extra methode voor het vinden van informatie.

Download (EN)


ATTENDEREN OP SOCIALE NETWERKEN: METHODEN, INSTRUMENTEN EN TIPS

door Béatrice Foenix-Riou, Directrice BFR Consultants en auteur Recherche-eveillee.com, Saint-Maur-des-Fossés (Frankrijk)

Sociale netwerken zijn waardevolle en krachtige tools om te attenderen. I&D-professionals aarzelen om ze te gebruiken mogelijk uit angst voor information overload. Nade voorstelling van een aantalsociale netwerken enhun nut voor I&D-professionals, gaat de aandacht meer specifieknaarTwitter enactuele methoden, instrumenten entrucs omhet gebruik vande microbloggingsite te optimaliseren.

Download (FR)


UITLEIDING VAN DE DAG

door Marc Van den Bergh, coördinator Inforum 2015


RECEPTIE