Blik op 70 jaar ABD-BVD in de Bladen

Voor dit laatste nummer van 2017,  vindt u in de Bladen een minidossier over de 70e verjaardag van de Belgische Vereniging voor Documentatie (ABD-BVD), die we in september vierden in het Belgisch Stripcentrum in Brussel.

Daarnast is het ook over de verschillende manieren waarop we het internet kunnen gebruiken voor documentatie en informatie.

Het artikel op het platform Appolodoc geschreven door Noémie Claux en Aurélie Maroquin gaat over het ontstaan van een online opleidingsmodule die ze hebben ontworpen voor de studenten aan de Haute École Léonard de Vinci: Parnasse-ISEI. De metafoor van Apollo is gepast, maar ook gedurfd: via opeenvolgende stappen moet men nieuwe vaardigheden “veroveren”!

Een van de twee laureaten van de ABD-BVD Prijs 2017, Margot Waty, biedt ons een artikel aan waarin de opening van nieuwe domeinnamen op internet wordt geanalyseerd. 

De toegang tot kennis en het delen ervan: dat zijn de fundamenten van de wetenschappelijke vooruitgang en de menselijke vooruitgang in het algemeen. Dat is het onderwerp van het artikel over Open Acces van Laurence Thys en François Dessailles, bibliothecarissen aan de Université de Liège.

Ten slotte geeft Pierre-Yves Thoumsin, jurist, ons een duidelijke presentatie van de evoluties van de praktijken met betrekking tot de Europese regelgeving inzake persoonsgegevens in zijn artikel dat eraan is gewijd en dat volgt op de Doc’Moment van september jongstleden.

Veel leesplezier en beste wensen voor 2018!

 

Inhoud Bladen 2017/4