Doc’Moment (Videoconferentie) 25/11/2021 – Beheer van digitale data bij KBR

Donderdag  25 november 2021(14:00-16:30)

Julie Birkholz
Dr. Julie M. Birkholz is universitair docent Digital Humanities bij Universitiet Gent en hoofd van het Digital Research Lab van KBR. Haar onderzoeksexpertise ligt op het gebied van historische sociale netwerkanalyse. Van 2017 – 2020 was ze DH Fellow bij het ERC Agents of Change Research-project WeChangEd, dat onderzoek deed naar de historische netwerken van vrouwelijke redacteuren, tijdschriften en organisaties in Europa, evenals de research data manager voor de gekoppelde open data van de bibliografische informatie van deze redacteuren. Van 2014 – 2017 was ze postdoctoraal onderzoeker bij het Centre for Higher Education Governance Gent, waar ze onderzoek deed naar de identificatie van sociale netwerken door middel van webdata. Ze is gepromoveerd in organisatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam, Nederland. Aangezien de studie van netwerken, zowel de theorie als de methoden, disciplines overschrijdt, is haar onderzoek inherent interdisciplinair.

Sally Chambers
Sally Chambers is onderzoekscoördinator van KBR’s data.kbr.be project & Digital Humanities Research Coordinator bij het Ghent Centre for Digital Humanities. Ze is ook de dagelijkse coördinator van de Belgische deelname aan DARIAH, de Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities. Het doel van DARIAH in België is om een duurzaam dienstenportfolio aan te bieden ter ondersteuning van digitaal onderzoek in de kunsten en geesteswetenschappen. Ze heeft een BA in Literatuur met Psychologie, een MA in Culturele Studies en een postgraduate kwalificatie in Information Services Management.

 

 

Digital Research Lab

Het KBR Digital Research Lab dient om tekst- en dataminingonderzoek naar de diverse, meertalige gedigitaliseerde en born-digital collecties van KBR te vergemakkelijken. Dit omvat o.a. het ondersteunen van de digitale toegang van tekstuele bronnen, het stimuleren van (her)gebruik en onderzoek van deze digitale bronnen, data en metadata van deze collecties. Het Lab wil een plek zijn voor digitaal onderzoek en experiment. Het geeft advies en ondersteuning bij het realiseren van deze digitale projecten. Hierbij ligt de focus op het gebruik van computationele methoden zoals tekst- en datamining en Digital Humanities-onderzoek naar de collecties van KBR. 

DATA-KBR-BE

Het project DATA-KBR-BE is een interdisciplinaire samenwerking tussen experten in cultureel erfgoed, digital humanities-onderzoekers en datawetenschappers. Het is de bedoeling om toegang op dataniveau aan te bieden tot de gedigitaliseerde en born-digital collecties van KBR, in het kader van Open Science. DATA-KBR-BE zal de bestaande ICT-infrastructuur van KBR optimaliseren. Zo stimuleert het project een duurzame toegang op dataniveau tot de gedigitaliseerde collecties, specifiek voor onderzoek in de digital humanities.

 

De presentaties zullen in het Engels gebeuren en de vragen/antwoorden sessie zal in het Engels en in het Nederlands gebeuren.

 

De link :

https://www.eventbrite.co.uk/e/gestion-de-donnees-numeriques-a-kbr-beheer-van-digitale-data-bij-kbr-tickets-210968541587