Juni 2022 - Africa-Museum: Documentatiebeheer vandaag in het Koninklijk Museum voor Midden Afrika

Wat betekent documentatiebeheer vandaag in het Koninklijk Museum voor Midden Afrika?

Els Cornelissen, Hoofd van Erfgoed Department

Els Cornelissen begon haar carrière in het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in 1984 en is ondertussen :

  • Hoofd van de  de afdeling culturele antropologie en geschiedenis
  • Hoofd van de afdeling Erfgoed
  • Waarnemend hoofd van de afdeling Geschiedenis en Politiek

Ze is daarbovenop ook verantwoordelijk voor de administratieve coördinatie van de Dienst Collectie- en Archiefbeheer, en de Centrale Bibliotheek.

Deze eclectische combinatie van onderwerpen verklaart dan ook waarom zij het is die u kennis zal laten maken met de economische bibliotheekwerking van het KMMA

Als Federaal Wetenschappelijke Instelling met museum heeft het KMMA geen openbare bibliotheek met een permanentie tijdens de openingsuren en uitleendienst. De centrale en diverse deelbibliotheken zijn enkel op afspraak toegankelijk. Het zijn werkinstrumenten die aangestuurd worden door de ontwikkelingen in het lopende onderzoek en dienstverlening. De internationale context van de institutionele werking doet de vraag naar digitale toegang exponentieel toenemen, maar ook de geleid aard van het onderzoek in aard-, bio- en menswetenschappen heeft een impact op het bibliotheekwezen. Raadpleging van bibliotheken in menswetenschappen gaat vaak gepaard met vragen naar toegang tot andere informatiedragers zoals archieven, historische fotocollecties, klankopnames en collecties. Een specifiek bibliotheekbeheer met eigen beheerssystemen en personeel evolueert dan ook naar een geïntegreerd en divers documentatiebeheer.

Presentatie door Els Cornelissen
Download (FR/NL)