Doc'Moment - Virtuele Roundtable
Lectuur voor mensen met een visuele beperking: stand van zaken

Doc’Moment: het ABD-BVD-Studiemoment – donderdag 17 maart 2022 (14:00 – 16:30)

Inschrijven voor dit Doc’Moment

Wat met de toegang tot literatuur voor slechtzienden in de Federatie Wallonië-Brussel?

Michèle Dubois, Bibliothecaris Manager, Bibliotheek Brailleliga

Voorstelling van de bijzonderheden van het audioboek DAISY en het aanbod van de Bijzondere Bibliotheken, die visueel mindervaliden toegang geven tot literatuur in de Federatie Wallonië-Brussel. We vernoemen hierbij in het bijzonder de Braille League-bibliotheek, die haar lezers een collectie van meer dan 35.000 aangepaste boeken aanbiedt.

Zicht op Vlaanderen: de Luisterpuntbibliotheek en haar ervaring met het verwelkomen van een dyslectisch publiek

Saskia Boets, Directeur lezers, communicatiecollectie, Luisterpuntbibliotheek

De Luisterpuntbibliotheek is de Nederlandstalige openbare bibliotheek waar mensen die blind zijn, slechtziend of een vorm van leesbeperking hebben aangepaste boeken kunnen lenen. Haar missie is om geschikt leesvoer aan te bieden aan iedereen die tijdelijk of permanent geen gebruik kan maken van gewone boeken. We blikken terug op haar activiteiten en ervaring met het verwelkomen van een dyslectische lezerspubliek.

En internationaal? Het Verdrag van Marrakesh en de ABC’s Worldwide Book Exchange Service

Luc Maumet, Bibliothecaris bij het Consortium for Accessible Books (ABC), World Intellectual Property Organization

Het Verdrag van Marrakesh faciliteert de productie en grensoverschrijdende uitwisseling van toegankelijke boeken. Dit historische verdrag werd op 27 juni 2013 aangenomen door de lidstaten van de WIPO en trad in werking op 30 september 2016 na ratificatie door 20 van deze lidstaten. De ABC Global Book Exchange Service is een initiatief om het Verdrag van Marrakesh op operationeel niveau te implementeren. Deze internationale interbibliothecaire dienst biedt deelnemende organisaties de mogelijkheid om hun collecties gratis uit te breiden in het kader van een uitwisselingsovereenkomst met bibliotheken in andere landen.

 

De presentaties van Michèle Dubois en Luc Maumet zullen in het Frans gebeuren. De presentatie van Saskia Boets zal in het Nederlands gebeuren.

 


Plaats : online (De link zal u toegestuurd worden na inschrijving)

Gratis voor leden (niet leden betalen €25)

Inschrijven voor dit Doc’Moment